کلینیک طلوعی دوباره

ترک کمیکال

ترک کمیکال
نویسنده: نازنین روشن طبری

دی ۲۲, ۱۴۰۳

ترک کمیکال در مراکز معتبر ترک اعتیاد بین ۲ هفته تا ۴ هفته به طول می انجامد. ترک تدریجی می تواند به کاهش علائم ترک کمیکال کمک کند. یک هفته اول ترک کمیکال، شدیدترین علائم را به همراه دارد و پس از آن، اکثر علائم رو به کاهش می روند. علائم روانی ممکن است تا چندین هفته ادامه یابد.

 

کمیکال چیست؟

کمیکال (به انگلیسی k2 , spice)  نوعی مخدر مصنوعی شبیه به ماریجوانا است. یکی از چندین نام برای کانابینوئیدهای مصنوعی است. با پاشیدن مواد شیمیایی مصنوعی بر روی مواد خرد شده و خشک شده گیاه مریم گلی ساخته می شود.  ترکیب کمیکال مشابه حشیش یا ماری جوانا است، اما دقیقاً همان نیست. به طور معمول، تولید کنندگان مواد شیمیایی را روی مواد گیاهی خرد شده اسپری می کنند تا شبیه ماری جوانا شود.

کمیکال، ماده ای توهم زا، حاصل ترکیب مریم گلی با ماده ای به نام مراسوئیت است. مانند هر ماده مخدر دیگر، مصرف آن عوارضی دارد که توهمات ناشی از این ماده معمولاً کمتر از ۳۰ دقیقه طول می کشد اما بسیار شدید و ترسناک هستند. اداره مبارزه با مواد مخدر، مریم گلی را به عنوان دارویی نگران کننده نام برده است که اکنون بیش از هر زمان دیگری جوانان و بخصوص نوجوانان را جذب خود کرده است. این ماده علیرغم باور رایج، اعتیاد آور بوده و به دلیل عوارض جانبی از جمله توهم های شدید و تغییرات خلقی با احتمال بروز مرگ، برای افراد مصرف کننده خطرناک محسوب می شود.

مریم گلی گیاهی است از خانواده نعناع  که حاوی سالوینورین ای است و اکنون به عنوان قوی ترین توهم زای طبیعی شناخته می شود. این ماده مسئول اثرات روانگردان مریم گلی بکار رفته در کمیکال است. اکثر مصرف کنندگان کمیکا واکنش های مشابهی را در حد توهم تجربه می کنند. همچنین احساس پرواز یا شناور شدن در فضا، سبکی سر، اختلال بینایی، نوسانات احساسی شدید و انواع دیگر ادراکات عجیب و غریب نیز جز تجربیات آن ها می باشد.

مریم گلی(کمیکال) گیاهی رایج در جنوب مکزیک و آمریکای مرکزی و جنوبی است که معمولاً با جویدن برگ های تازه یا نوشیدن آب عصاره آن ها بلعیده می شود. برگ های خشک شده مریم گلی را نیز می توان دود یا بخار کرد و استنشاق کرد.

طریقه مصرف کمیکال

روش های مختلفی برای مصرف این ماده وجود دارد. از قدیم الایام از مریم گلی برای مراسم مذهبی و شفا در دسته های گروهی مناسک استفاده می شده است. کمیکال معمولاً با سیگار کشیدن، پیچانده شدن در کاغذ یا لوله (بدون هیچ گونه ماده اضافی) و نگه داشتن دود به مدت ۲۰ تا ۳۰ ثانیه قبل از بازدم مصرف می شود. این شیوه ای است که برای اطمینان از جذب صحیح سالوینورین به کار می رود.

برخی از افراد برای تأثیر گسترده تر آن، تنباکو را به مخلوط اضافه می کنند. ترکیبات دیگری مانند مخلوط کردن با ماری جوانا نیز ذکر شده است. با این حال چنین ترکیباتی بسیار خطرناک هستند و می توانند منجر به نتایج غیر قابل پیش بینی شوند. برگ های تازه مریم گلی نیز قابل جویدن بوده و برخی از همین شیوه استفاده می کنند.

گاهی اوقات، مردم آن را با شاهدانه نیز مخلوط می کنند. برخی ترجیح می دهند از کمیکال به عنوان یک چای گیاهی استفاده کنند و آن را بنوشند، و برخی دیگر آن را به شکل مایع خریداری می کنند تا در  ویپ مانند استفاده شود.

چه کسانی کمیکال مصرف می کنند؟

به نظر می رسد استفاده از کانابینوئیدهای مصنوعی در بین مردان ۲۰ تا ۳۰ ساله رایج تر است، بسیاری از آنها ممکن است از این دارو نسبت به سایرین استفاده کنند تا از مثبت شدن آزمایش در صفحه نمایش مواد مخدر جلوگیری کنند. کمیکال همچنین به نظر می رسد به طور فزاینده ای در بین افراد کم درآمد، به ویژه در مناطق پایین رایج باشد. به نظر می‌رسد دانش‌آموزان دبیرستانی و کالج نیز بیشتر از کمیکال استفاده می‌کنند، احتمالاً به دلیل سهولت دریافت کمیکال و همچنین هزینه کمتر آن نسبت به سایر مواد.

 

ترک کمیکال
ضربان قلب نامنظم یکی از علائم ترک کمیکال

 

عوارض کمیکال

تاثیرات کمیکال را می توان بلافاصله پس از کشیدن این ماده احساس کرد. اثرات هنگام مصرف شامل توهم، احساس سبکی، احساس سفر در فضا، تغییرات هیجانی سریع و درک بصری عجیب و غیره می باشد. اثرات کمیکال برای۴۰ ثانیه باقی می ماند و معمولاً در صورت دود شدن در کمتر از ۳۰ دقیقه از بین می رود. با روش جویدن، اثرات آن ۱۵ دقیقه بعد شروع می شود و می تواند برای یک ساعت باقی بماند.

وقتی فردی کمیکال مصرف می کند، مواد شیمیایی موجود در این دارو بر روی گیرنده های کانابینوئید در مغز و جاهای دیگر اثر می گذارد. اینها همان گیرنده هایی هستند که THC روی آنها تأثیر می گذارد. هنگامی که کمیکال بر روی گیرنده های کانابینوئید اثر می گذارد، ممکن است فرد اثرات زیر را تجربه کند:

  • احساس آرامش
  • ادراک تغییر یافته از اشیاء و شرایط اطراف
  • روان پریشی که شامل هذیان یا احساس جدا شدن از واقعیت است. اگر استفاده از کمیکال منجر به اثرات روان پریشی شود، ممکن است فرد موارد زیر را تجربه کند:
  • اضطراب شدید
  • گیجی
  • پارانویا که همان بی اعتمادی شدید و بی دلیل دیگران است
  • توهمات، که احساسات و تصاویری هستند که واقعی به نظر می رسند، حتی اگر واقعی نباشند
  • توهمات شدید دیدن یا احساس چیزهایی که واقعاً وجود ندارند
  • حواس مختلط مانند دیدن صداها یا شنیدن رنگ ها
  • نوسانات خلقی و تعریق شدید
  • خنده های بی مناسبت و سرخوشی بی حد مانند آنچه در مصرف حشیش دیده می شود.

همچنین گزارش هایی مبنی بر از دست دادن ارتباط افراد با واقعیت وجود دارد. فرد قادر به تشخیص تفاوت بین مسایل واقعی و غیر واقعی نیست. بسیاری از این اثرات باعث نگرانی در مورد خطرات رانندگی تحت تأثیر کمیکال می شود.

عوارض مصرف طولانی مدت کمیکال

اگرچه اثرات طولانی مدت سوء استفاده از کمیکال هنوز تا حد زیادی ناشناخته است، اما شواهد منطقی به عنوان یک توهم زا، وجود دارد که نشان می دهد می تواند مشکلات زیادی از جمله موارد زیر را ایجاد کند.

K2 یا کمیکال می تواند تأثیر مضری بر سلامت جسمی و روانی داشته باشد. مواد شیمیایی موجود در محصولات ماری جوانا مصنوعی می تواند با سیستم ارتباطی طبیعی مغز تداخل داشته باشد و منجر به اثرات شدید و غیرقابل پیش بینی شود. علاوه بر این، استفاده طولانی مدت از کمیکال همچنین می تواند باعث آسیب به اندام های مختلف بدن از جمله قلب، کبد و کلیه ها شود. برخی از پیامدهای کمیکال بر بدن عبارتند از:

  • افزایش خطر حمله قلبی یا سکته مغزی
  • آسیب و نارسایی کبد
  • آسیب و نارسایی کلیه
  • مشکلات تنفسی، سوزش ریه
  • از دست دادن کنترل حرکتی و ماهیچه ها و هماهنگی حرکتی
  • اضطراب، افسردگی،تحریک پذیری و بی خوابی
  • احتمال سرطان ریه نیز به دلیل دودکردن مداوم کمیکال

ضروری است که بدانیم اثرات کمیکال بر بدن می تواند طولانی مدت و حتی تهدید کننده زندگی باشد، و برای افرادی که با اعتیاد دست و پنجه نرم می کنند باید در اسرع وقت به دنبال کمک باشند.

 

 

ترک کمیکال

از آنجا که سم زدایی از کمیکال حداقل خطرات سلامتی را به همراه دارد، معمولا افراد را تحت سم زدایی پزشکی سنتی که در درمان اکثر موارد اعتیاد استفاده می شود قرار نمی دهند. در بسیاری از موارد، ابتدا توسط متخصصان بهداشت روان، مصرف کنندگان مورد بررسی قرار می گیرند تا از چارچوب ذهنی مناسب آن ها اطمینان حاصل شود. بسته به میزان و تکرار مصرف، کل فرایند سم زدایی بیش از یک هفته طول نمی کشد. اما در مواردی نیز که علائم ترک ناخوشایند مشاهده شود، پزشک ممکن است داروهایی را تجویز کند.

سم زدایی برای ترک کمیکال

در طول این مرحله، مرکز سم زدایی و توانبخشی بر دریافت هرچه بیشتر اطلاعات در مورد مصرف فرد، علاوه بر هرگونه اطلاعات شخصی دیگر که می تواند به روند درمان کمک کند، تمرکز خواهد کرد. این موارد شامل آزمایش خون، تشخیص داده های اجتماعی و بررسی اختلالات همزمان و سومصرف چند ماده ترکیبی است.

سم زدایی ترک اعتیاد اولین قدم در روند بهبود سوء مصرف و سپس بهبود رفتار و توانبخشی می باشد. علائم ترک کمیکال به درستی مدیریت می شود، تغییرات فیزیولوژیکی ناشی از سومصرف و همچنین عوامل فیزیولوژیکی منجر به سومصرف، همه به درستی مورد بررسی قرار می گیرند.

علائم سم زدایی و ترک کمیکال

  • حالت تهوع، از دست دادن هماهنگی جسمانی
  • لکنت زبان، موارد وحشت زدگی
  • اختلال خواب، از دست دادن اشتها
  • پارانویا، اپیزودهای روان پریشی
  • ضربان قلب نامنظم، تنفس نامنظم، افزایش دمای بدن
  • علائم جسمانی مانند از دست دادن هماهنگی، اسپاسم عضلانی
  • پرخاشگری و خشونت و رفتار خصمانه و عوارض روده ای مانند اسهال
  • علائم روانی همچون فلش بک ها و جنون، افسردگی، هایپرترمی، روان پریشی طولانی مدت

این علائم در کلینک های ترک اعتیاد با تجویز داروهای حمایتی نظیر ضد افسردگی ها و … کنترل می شوند تا بیمار تجربه ترک با درد و خماری کمتری داشته باشد.

سم زدایی از کمیکال چقدر طول می کشد؟

مدت زمان لازم برای تکمیل سم زدایی و هرگونه درمان پیشنهادی تا حد زیادی به روش و شدت مصرف بستگی دارد. مصرف کنندگان کمیکال که برگ ها را می جوند، موارد طولانی مدت ترک کمیکال و سم زدایی را تجربه می کنند زیرا این ماده در بدن آن ها بیشتر از کسانی که برگ های خشک را بشکل سیگار کشیده اند باقی می ماند.

در صورت اتخاذ روش اخیر یعنی سیگار کشیدن کمیکال، میزان سالوینورین در سیستم بدن با هر دوز بستگی به مدت زمان استنشاق دود دارد. هنگام جویدن برگ ها، هیچ جایی برای هدر رفتن وجود ندارد. بنابراین سالوونورین بیشتری جذب خواهد شد. هنگام انجام این کار، علائم ترک کندتر ظاهر می شوند اما به احتمال زیاد برای دوره های طولانی تری باقی می مانند.

معمولاً بیشتر موارد سم زدایی از کمیکال طی یک هفته به پایان می رسد اما موارد شدید می تواند بیشتر طول بکشد.

علایم ترک ناگهانی

برای افرادی که به طور مداوم از مریم گلی استفاده می کنند، علائم ترک کمیکال می تواند ظرف ۲۴ ساعت از آخرین مصرف ظاهر شود. با این حال، این بستگی به دفعات سوء استفاده دارد. هیچ مطالعه دقیقی در مورد ماهیت اعتیادآور مریم گلی وجود ندارد. با این حال، مانند سایر مواد ، یک وابستگی روانی پس از استفاده منظم ایجاد می شود.

هنگامی که مریم گلی را برای مدت طولانی مصرف می کنید و ناگهان آن را ترک می کنید، طیف وسیعی از علائم ترک کمیکال بروز می کند. این عوارض ترک کمیکال به طور کلی در عرض چند ساعت پس از آخرین مصرف شما شروع می شود و در صورت عدم مصرف دوز دیگر مریم گلی ، می تواند تا چند روز ادامه یابد. برخی از علایم به شرح زیر است.

  • هوس مصرف و احساسات همراه با آن
  • نوسانات احساسی و اختلالات خواب
  • ناراحتی معده و سردرد
  • تغییرات عاطفی و اختلال در الگوهای خواب که می تواند بسیار بیشتر طول بکشد. در بسیاری از موارد بیش از چند هفته زمان برای مدیریت صحیح درمان نیاز است.
مقابله با علائم ترک کمیکال
مقابله با علائم ترک کمیکال

 

روان درمانی برای ترک کمیکال

این مرحله شامل استفاده از روش های مختلف روانی – اجتماعی برای مدیریت علائم ترک کمیکال است که فرد با آن‌مواجه می شود. فرد با تغییر رژیم غذایی، در مورد آنچه در آینده در روند سم زدایی برای او پیش بینی می شود، آموزش خواهد دید. ممکن است داروهایی برای کمک به علائمی که تجربه می شود تجویز شوند.

فرد برای شروع یک برنامه توانبخشی کامل آماده می شود. جایی که درمان مصرف کمیکال با طیف وسیعی از درمان ها ادامه می یابد. اگر فرد در یک مرکز پزشکی حرفه ای مشغول سم زدایی شود، انتقال از سم زدایی به درمان و توانبخشی عموماً بدون مشکل انجام می شود.

نکات مهم برای مقابله با علائم ترک

راه های زیادی برای مقابله با علائم ترک کمیکال وجود دارد. با این حال، بدون درخواست کمک حرفه ای و به تنهایی اقدام به ترک کمیکال نکنید. متخصصان پزشکی می توانند تشخیص دهند که چنانچه واقعاً در حال ترک هستید، هیچ شرایط زمینه ای خطرناکی شما را تهدید نمی کند. برخی از مکانیسم های مقابله ای که باید اتخاذ شود عبارتند از:

  • ورزش منظم داشته باشید.
  • رژیم غذایی مناسب و متعادل داشته باشید.
  • یک الگوی ثابت برای خواب تعریف و به آن پایبند باشید.
  • از برنامه های مدون یک مرکز ترک کمیکال کمک بگیرید. مراکز ترک اعتیاد می دانند چگونه برنامه هایی را تدوین کنند که مراحل ایمن برای ترک و سم زدایی را برای شما فراهم کنند.

 

جلوگیری از عود پس از ترک کمیکال

همانند سایر مواد، درمان کمیکال باید بر چگونگی جلوگیری از عود بیماری متمرکز شود. به غیر از گزینه های مبتنی بر درمان، عناصر دیگری از درمان وجود دارد که می تواند به جلوگیری از عود بیماری کمک کند. آموزش درباره اثرات منفی استفاده مداوم یکی از آن موارد است. دریافت حمایت از دیگران به دنبال رهایی از کمیکال و مواد مشابه توهم زا، شرکت کردن در برنامه های مراقبتی پس از درمان حرفه ای و اجتناب از عوامل محرکی که می تواند شما را به عود منجر کند.

داروها در بیشتر موارد سم زدایی و سوء مصرف مواد نقش مهمی ایفا می کنند و کمیکال نیز از این قاعده مستثنی نیست. بسته به شرایط فرد، طیف وسیعی از داروهای استاندارد وجود دارد که می توان در طول سم زدایی استفاده کرد.

  • کلونیدین: این دارو نقش مهمی در مدیریت علائم جسمی و روانی سوء استفاده از کمیکال دارد.
  • بوپرنورفین: در موارد شدید اعتیاد به کمیکال، بوپرنورفین شدت علائم ترک کمیکال را کاهش می دهد و به فرد امکان می دهد سم زدایی را سریعتر انجام دهد.
  • متادون: این یکی دیگر از داروهای هدف کاهش میل به مواد است.
  • داروهای دیگری نیز وجود دارند که می توانند در طول فرآیند سم زدایی استفاده شوند. شرایط فردی مصرف کننده تعیین می کند که متخصصان رسیدگی به پرونده پزشکی، چه چیزی را توصیه کنند.

 

dr3

 

ترک کمیکال در مرکز ترک اعتیاد طلوعی دوباره

یکی از مشکلات درمان، علائم و سندروم ترک کمیکال است. هنگامی که مصرف کنندگان طولانی مدت کمیکال سعی در ترک کمیکال دارند، علائم جدی ترک ممکن است رخ دهد. درمان سوءمصرف مواد پس از اتمام سم زدایی آغاز می شود و بسته به عوامل متعددی از جمله شدت وابستگی به مواد مخدر و هر گونه مسائل اجتماعی پیچیده می تواند بین ۲ تا ۴ هفته یا بیشتر ادامه یابد. بسیاری از برنامه‌های درمان دارویی بیمار را ملزم می‌کنند که در طول مدت درمان در مرکز بستری ترک اعتیاد بماند. اما پروتکل های درمانی سرپایی برای ترک کمیکال وجود دارد.

محدودیت‌های زمانی و یا بودجه یکی از دلایل درخواست خدمات ترک کمیکال به صورت سرپایی است. شدت اعتیاد در تصمیم گیری در مورد چگونگی برنامه ترک کمیکال نقش دارد. در کلینیک یا کمپ ترک اعتیاد، روان درمانگر با آزمایش، ویزیت و شرح حال گیری وضعیت سلامت جسمی و روانی و شدت اعتیاد را ارزیابی می کند و سپس روش درمانی مناسب برای ترک اعتیاد را انتخاب می نماید.

در کلینیک ترک اعتیاد طلوعی دوباره، علاوه بر درمان اعتیاد به صورت بستری، خدمات سرپایی و ترک اعتیاد در منزل با ویزیت روزانه پزشک قابل اجرا است. همچنین کلینیک ترک اعتیاد بانوان نیز به طور جداگانه برای بانوان محترم در حال خدمات رسانی است. برای درخواست اطلاعات کامل درباره هزینه ها و شرایط می توانید کلمه مشاوره را به شماره ۰۹۱۲۰۴۷۴۸۱۰  ارسال کنید تا مشاوره رایگان ترک اعتیاد با شما تماس بگیرد.

نویسنده: نازنین روشن طبری

نازنین روشن طبری هستم، روان‌شناس بالینی با بیش از ده سال تجربه در حوزه ترک و درمان اعتیاد و مدیریت داخلی کلینیک طلوعی دوباره.