کلینیک طلوعی دوباره

عوارض ویپ چیست؟ | ویپ خطرناکتر است یا سیگار و قلیان؟

عوارض ویپ
نویسنده: سمیه هاشمی

آذر ۱۳, ۱۴۰۳

 

ویپ یا سیگار الکترونیکی وسیله ای دودزا است که برای ترک سیگار از آن استفاده می شد. این دستگاه به وسیله تبخیر جویس یا مایع درون مخزن هنگام ویپینگ یا همان کشیدن سیگار، بخار ایجاد می کند. نیکوتین یکی از مواد شیمایی موجود در مایع ویپ است. عوارض ویپ شامل مشکلات قلبی عروقی، مشکلات ریوی، سرطان و عدم رشد مغز در جنین و نوجوانان، سقط جنین و کلسترول بالا از عوارض ویپ است. همچنین ویپ به دلیل داشتن نیکوتین مانند سیگار سنتی اعتیادآور است.

 

آنچه در این مطلب می خوانید

  • ویپ چیست؟ APE
  • جزاء ویپ
  • انواع ویپ
  • سیگار الکترونیکی یا ویپ چطور کار می کند؟
  • مهمترین عوارض ویپ
  • عوارض ویپ بدون نیکوتین
  • عوارض ویپ نسبت به قلیان
  • ضرر ویپ بیشتر است یا سیگار ؟
  • آیا ویپ سرطان زا است؟
  • آیا ویپ اعتیاد آور است؟
  • ترک سیگار الکترونیکی
  • سخن آخر

 

 

اعتیاد یک معضل جدی است که متاسفانه امروزه نرخ آن، در حال افزایش است. در این بین اعتیاد به سیگار، رایج ترین نوع اعتیاد است که نه تنها در بین بزرگسالان شایع است بلکه متاسفانه خیلی وقت است سن اعتیاد کاهش یافته است و امروزه نه تنها نوجوانان بلکه در برخی از کودکان نیز مصرف سیگار دیده می شود. در این بین افراد سودجو که به دنبال نفع مالی خود هستند، شروع به توزیع ابزار و محصولات جدیدی در باب دخانیات کرده اند که یکی از این وسایل، ویپ است.  حال این مقاله می خواهد به بررسی نسبی محصول ویپ بپردازد.

ویپ یا سیگار الکترونیکی وسیله ای است که امروزه در بین افراد به دلیل باور نادرست کم خطر بودن، بسیار رایج شده است؛  مرکز جهانی کنترل و پیشگیری از بیماری ‌ها، آمار بسیار بالایی از مصرف سوء ویپ در نوجوانان ارائه کرده است که این امر، خود نشان دهنده رد مرز سن اعتیاد و جدی تر شدن خطر اعتیاد است. در این مقاله به دنبال آگاهی بخشی به خانواده ها درباره عوارض ویپ هستیم. در این مقاله انواع ویپ، خطرات استفاده از سیگار الکترونیکی بیان می شود و روشی ساده برای ترک ویپ در خانه ارائه می شود.

 

ویپ چیست؟ VAPE

سیگار الکترونیکی و یا همان ویپ، یک وسیله دود زا است که در خود مایعی خاص دارد و طی روند استفاده، یا به اصطلاح ویپینگ، بخار می ‌شود و فرد مصرف کننده با تنفس بخار ناشی از ویپ، حس جایگزین سیگار کشیدن معمولی را تجربه می کند. در واقع متاسفانه به دلیل تبلیغ های نادرست رسانه ای افراد سودجو، ویپ جایگزین سیگار معمولی شده و جامعه هدف اصلی این ابزار نوجوانان هستند. ویپ به دلیل اشکال متنوع، طعم های مختلف و تنوع در طرح ها به سرعت در میان جوانان و نوجوانان رایج شد.

ویپ در اندازه ها و انواع مختلفی هستند که بیش تر آن ها از باتری، منبع گرمایشی و محفظه نگهداری از مایعات هستند. سیگار های الکترونیکی یا ویپ با اسامی مختلف شناخته می شوند؛ بطور مثال گاهی اوقات سیگار های الکترونیکی با عناوین قلیان های الکترونیکی، مد، قلم های تهویه و..،  شناخته می شوند.

اجزاء ویپ

سازندگان سیگار های الکترونیکی، اغب آن‌ ها را به صورت سیگار معمولی، سیگار برگ، شکل پیپ و خودکار طراحی می کنند. سیگارهای الکترونیکی دارای ماده تنباکو نیستند و در نتیجه به دلیل عدم ساخت مواد خطرزا کربن مونوکسید و قطران، طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده ‌اند.

ویپ دارای مایع نیکوتین دار به همراه گلیکول پروپیلن و گلیسیرین طعم ‌دهنده گیاهی نظیر نعنا، است که حس استفاده از سیگار معمولی را شبیه سازی می کند. اغلب سیگار های الکترونیکی از اجزاء زیر تشکیل می شوند:

  • مخزن: مخزن یا کارتریج، منبعی محفظه ای شکل است که حاوی مایع نیکوتین دار و طعم دهنده ‌ها است.
  • ماد: بخش اصلی و همان بدنه ویپ است که اجزاء الکترونیکی در این قسمت قرار می گیرند؛ با توجه به مدل و نوع دستگاه، می تواند یک صفحه نمایش نیز وجود داشته باشد. تمام دکمه های ویپ نیز در قسمت ماد قرار می گیرند.
  • دهانه: یک قطعه دهانی است که برای مصرف یه شکل استنشاق مورد استفاده قرار می گیرد.
  • باتری: باتری نقش تأمین انرژی گرمایی در دستگاه را بر عهده دارد.
  • مایع داخل ویپ یا همان ایجوس
  • کویل: یک قطعه حرارتی است که یه صورتی محکم به دور مجموعه موادی از جنس پنبه پیچیده می شود و نقش گرمایش ایجوس جذب شده به پنبه ها و تبدیل آن به بخار را به عهده دارد.
  • اتومایزر: وظیفه تبدیل ایجوس به بخار را بر عهده دارد.
  • سیم

انواع ویپ

کارخانجات سازنده ویپ ها، برای دستیابی به سود تجاری، ویپ ها را در انواع مختلفی تولید می ‌کنند که عبارتند از موارد زیر:

  • ویپ جعبه ‌ای
  • سیگار الکترونیکی (ظاهری دقیقا شبیه سیگار دارد)
  • ویپ‌ های قلمی
  • ویپ پاد
  • کیت‌ اسکوانکی

 

سیگار الکترونیکی وعوارض ویپ
اعتیاد از مهمترین عوارض ویپ

 

سیگار الکترونیکی یا ویپ چطور کار می کند؟

بطور کلی ویپ ها با گرمایش مایعی که اغلب حاوی نیکوتین، ماده اعتیادزا در سیگار های معمولی، سایر محصولات دخانیاتی و طعم دهنده های شیمیایی، هستند، به تولید ماده آئروسل کمک می کنند. فرد مصرف کننده از قسمت دهانه‌ ویپ، شروع به فرایند پک زدن می کند. سپس جریان هوا، بخش روشن کننده اتومایزر گرمایشی که باتری قابل شارژ دارد را به راه می اندازد؛ در ادامه گرم‌ کننده، مایع درون محفظه را تبدیل به بخار می ‌کند.

بخار گرم ناشی از ویپ، همانند بخار ناشی از مصرف سیگار و تنباکو، جذب ریه‌ ها می شود. در همان لحظه لامپ ‌های کوچک موجود در سیگار های الکترونیکی، روشن و تجربه ای مثل مصرف سیگار معمولی برای فرد تداعی می‌ شود که همین امر نیز لذت روانی ناشی از فرایند تداعی را برای فرد، فراهم می سازد.

طرز استفاده از ویپ یکبار مصرف

ویپ پاد یکبار مصرف با نیکوتین مایع پر می شود و بخار تولید می کند. برای فعالسازی باید دکمه را فعال کنید و ویپینگ کنید. برخی از ویپ یکبار مصرف فعال سازی را خودکار انجام می دهند.

 

زندگی بدون مواد هم می‌تونه باحال باشه.(حتی اگه اوایلش یکم سخت به نظر برسه!) پس همین حالا زنگ بزنید و اولین قدم رو به سمت یه زندگی بهتر بردارید.مشاوره با بهترین کلینیک ترک اعتیاد

همین حالا تماس بگیرید!

 

مهمترین عوارض ویپ چیست؟

به دلیل عدم آگاهی درست از مضرات ویپ ها و در مقابل تبلیغات نادرست آن ها، بسیاری از افراد از خطرات و وابستگی ناشی از مصرف ویپ ها آگاه نبوده و در نتیجه استفاده از آن ها در بین افراد جامعه بیش تر شده است. درباره مصرف ویپ اولین نگرش غلط این است که ویپ ها دارای آسیب نیستند.

در واقع ممکن است ویپ ها دارای خطرات کاملا یکسان با سیگار معمولی نباشند ولی نه تنها بی خطر نیستند، بلکه عوارض ویپ و خطرات آن برای مصرف کنندگان هنوز هم جدی می باشند و باید در نظر داشت که به هیچ عنوان، ویپ ها بی خطر یا حتی کم خطر نیستند.  یکی از مهمترین آسیب ها و عوارض ویپ در نوجوانان عدم رشد سلول های مغزی است.

طرفداران مصرف ویپ، آن را جایگزین مصرف سیگار معمولی می دانند؛ درحالیکه نمی ‌توان پیامد های ویپ و را انکار و حذف کرد. این پیامد های آسیب زا عبارتند از:

  • افزایش خطرناک ضربان قلب و فشار خون
  • افزایش خطرات بروز بیماری عروقی و سکته
  • افزایش کلسترول
  • امکان بروز بیماری زخم معده
  • وجود خطر جدی برای بانوان باردار
  • وجود خطر جدی برای سلامتی جنین
  • وجود خطر برای رشد مغزی نوجوانان و کودکان
  • جذب طعم دهنده هایی نظیر دیاستیل، که مرتبط با بیماری های ریوی هستند.
  • جذب مواد شیمیایی سرطان زا و سمی
  • وجود نیکوتین آسیب زا
  • افزایش میزان پوسیدگی دندان و التهاب لثه
  • خطر تداخل در امر فرایند ترک مناسب اعتیاد به سیگار معمولی

عوارض ویپ بدون نیکوتین

سیگار الکترونیکی در انواع بدون نیکوتین یا با نیکوتین است که نوع بدون نیکوتین آن از بخار گلیسیرین وب رخی مواد دیگر برای طعم دهی استفاده می کند. قیمت سیگار الکترونیکی یا همان قیمت ویپ با توجه به نوع آن متفاوت است. از جمله عوارض ویپ بدون نیکوتین می توان به خشکی دهان و سوزش دهان، مشکلات ریوی و تنفسی، بیماری های قلبی و عروقی  و … است. عفونت های ریوی یکی از عوارض ویپ برای ریه است.

عوارض ویپ نسبت به قلیان

هم ویپ هم قلیان نیکوتین، گلیسرول، پروپیلن گلیکول و… دارند که تمام این موارد عوارضی مانند مشکلات تنفسی، آسم و تنگی نفس به همراه دارند. قلیان کوبن مونوکسید ونیتروژن اکسید را وارد ریه می کند که موجب مشکلات تنفسی در فرد می شود.

عوارض ویپ بیشتر است یا سیگار ؟

شاید بپرسید ضرر پاد بیشتر است یا سیگار؟ طبق تحقیقات، سیگار مواد شیمایی بیشتری نسبت به ویپ دارد ولی ویپ نیز حاوی نیکوتین است که برای مغز جنین و کودکان شدیدا آسیب زا است. همچنین ماده دی استیل موجود در ویپ می تواند احتمال ابتلا به سرطان را افزایش دهد.

سیگار کشیدن در طولانی مدت مشکلات شدید برای فرد ایجاد می کند. این مشکلات شامل آسم، سرطان، ضعف سیستم ایمنی، کاهش تعداد اسپرم در مردان، سقط جنین در زنان، حملات قلبی و … است.
مصرف ویپ در طولانی مدت به سیستم تنفسی آسیب می رساند، با افزایش رادیکال های آزاد منجر به افزایش احتمال سرطان می شود. تضعیف سیستم ایمنی، مشکلات مغزی در جنین و .. از آسیب های مصرف طولانی ویپ است.

آیا ویپ سرطان زا است؟

ویپ دستگاهی است که برای کنار گذاشتن و ترک سیگار وارد بازار شد اما مورد استقبال جوانان واقع شد. باید دانست ویپ نیز خطرات زیادی برای سلامتی دارد. ویپ به دلیل نیکوتین موجود در جویس آن با اختلال در ترمیم سلول های dna و افزایش احتمال جهش ژنتیکی سلول امکان ابتلا به سرطان ریه، دهان و حلق و مثانه و سرطان پانکراس را افزایش می دهد. احتمال ابتلا به سرطان ها مهمترین عوارض ویپ در دراز مدت است.

 

dr3

آیا ویپ اعتیاد آور است؟

علاوه بر باور غلط درباره کمتر بودن عوارض ویپ نسبت به سیگار یا قلیان، یک نگرش غلط مرتبط با مصرف ویپ به عدم اعتیاد به ویپ ها اشاره می کند که امری است کاملا نادرست. در واقع با آنکه بسیاری از طرفدارن مصرف ویپ از عدم اعتیاد آن صحبت می کنند.

آمار نشان می دهد که ویپ ها مانند هر وسیله دخانیاتی دیگر می توانند در افراد سبب ایجاد وابستگی ناسالم و همان اعتیاد شود. عوارض ویپ در افرادی که اعتیاد دارند به دلیل مصرف پی در پی و طولانی مدت چندین برابر است. به یاد داشته باشید اعتیاد به سیگار، حتی از نوع الکترونیکی آن می تواند زمینه ساز مصرف مواد مخدر یا محرک شود. مصرف مواد بخصوص در نوجوانانی و سنین پایین احتمال گرایش به اعتیاد را افزایش می دهد.

پیشنهاد می شود: چرا معتاد می شویم؟ لذت در برابر شادکامی

وقتی نیکوتین موجود در جویس ها وارد بدن می شود گیرنده های مغز فعال می شوند و احساسات خوب را در شما ایجاد می کنند. پس از چندین بار مصرف، میل و نیاز بیشتری به استفاده دوباره از ویپ احساس می کنید و در صورت استفاده طولانی تر، ترک آن برای شما سخت خواهد شد. این نشانه وابستگی شما به نیکوتین است. در صورتی که نیاز به مشاوره برای ترک ویپ یا ترک دیگر مواد مخدر دارید با مرکز ترک اعتیاد طلوعی دوباره تماس بگیرید.

 

ترک سیگار الکترونیکی

بهترین روش برای ترک ویپ و کاهش عوارض ویپ، کاهش میزان نیکوتین موجود در مایع آن است. بهتر است طی چند مرحله در ۲ تا چهار هفته مقدار نیکوتین موجود در جویس را کاهش دهید. برای این کار بهتر است از سیگار های الکترونیکی مخزن دار استفاده کنید. فاصله گذاری بین دفعات مصرف سیگار و پک های کوتاه تر نیز می تواند به شما در کاهش مصرف تدریجی، کاهش عوارض ویپ و ترک ویپ در منزل کمک کند.

پاکسازی بدن از نیکوتین سه روز طول می کشد.نوسانات خلقی، عدم تمرکز، تحریک پذیری زیاد از عوارض ترک سیگار الکترونیکی است. همچنین سردرد، عرق کردن زیاد، اختلالات خواب، درد های شکمی و مشکلات گوارشی مانند یبوست از علائم ترک ویپ است.  این علائم تا ۳ روز طول می کشد و از بعد از روز سوم به تدریج کاهش پیدا می کند و تا ۴ هفته به طور کامل از بین می رود.

اگر شما یا یکی از اطرافیانتان قصد ترک سیگار الکترونیکی را دارد، بهترین کلینیک خصوصی ترک اعتیاد تهران به صورت رایگان مشاوره می دهد.

 

سخن آخر

ویپ یا سیگار الکترونیکی وسیله ای دودزا مانند سیگار است که مایعی به نام جویس را هنگام استفاده از آن که به اصطلاح ویپینگ گفته می شود به بخار تبدیل می کند. این وسیله در ابتدا برای ترک سیگار رایج شد. تفاوت ویپ و سیگار سنتی در این است که ویپ کربن مونوکسید موجود در سیگار سنتی را ندارد.

جویس آن نیکوتین و گلیکول پرویلن و گلیسیرین های طعم دهنده دارد که خطرات زیادی دارد. مهمترنی عوارض ویپ یا سیگار الکترونیکی عبارتند از پوسیدگی دندان، مشکلات گوارشی و زخم معده، افزایش ضربان قلب و مشکلات عروقی، مشکلات تنفسی و ریوی، افزایش احتمال ابتلا به سرطان دهان، ریه و مثانه، مشکلات مغزی برای جنین و عدم رشد سلول های مغز در نوجوانان. سیگار الکترونیکی یا ویپ به دلیل نیکوتین موجود در آن اعتیاد آور است.

برای ترک سیگار الکترونیکی و کاهش عوارض ویپ بهتر است نیکوتین موجود در مایع آن را کاهش دهید. دفعات مصرف را کم تر کنید و پک های خود را کوتاه تر کنید تا نیکوتین کمتری مصرف کنید. علائم ترک ویپ عبارت است از تحریک پذیری، عدم تمرکز و مشکلات خلقی که از روز سوم ترک سیگار الکترونیکی به تدریج کمتر می شود.این علائم معمولا پس از ۴ هفته از بین خواهند رفت.

مشورت با پزشک متخصص ترک  در یک مرکز خصوصی ترک اعتیاد تهران می تواند به شما روش های بهتر و آسانتری برای ترک سیگار الکترونیکی یا کاهش عوارض ویپ ارائه دهد.

نویسنده: سمیه هاشمی

سمیه هاشمی هستم و بیش از سه سال است که در زمینه ترک و درمان اعتیاد به تولید محتوا می‌پردازم. به تولید محتوا، به ویژه در حوزه سلامت، علاقه‌مندم. در دنیای امروز نمی‌توان تنها به شعار «محتوا کینگ است» اکتفا کرد؛ بلکه محتوای با کیفیت، مستند و همراه با ارائه‌ای جذاب می‌تواند تاثیر واقعی را داشته باشد و تبدیل به «پادشاه» گردد.