ترک دیازپام
دی ۲۵, ۱۴۰۳
تاکی کاردی، دیسفوری و حملات پانیک از علائم خطرناک ترک دیازپام به صورت ناگهانی است. دیازپام یک داروی ضداضطراب و آرامبخش است که می تواند به سرعت تحمل و وابستگی ایجاد کند. در صورت اعتیاد به این دارو لازم است که از ترک دیازپام به صورت ناگهانی پرهیز شود. برای ایمنی بیشتر لازم است درمان اعتیاد و وابستگی در مرکز ترک دیازپام زیر نظر پزشک متخصص صورت بگیرد. این مقاله موارد مصرف دیازپام، علائم اعتیاد و روش های صحیح ترک را آموزش می دهد.
دیازپام چیست؟
دیازپام یک داروی ضد اضطراب است که بخشی از دسته ای از داروها به نام بنزودیازپین ها است. بنزودیازپین ها با نوعی گیرنده در مغز به نام گیرنده های گاما آمینو بوتیریک اسید (GABA) تعامل دارند. این گیرنده ها سیگنالهای عصبی را در مغز که منجر به اضطراب میشود، کند میکنند. هنگامی که بنزودیازپین هایی مانند دیازپام وجود دارند، این یک اثر آرام بخش ایجاد می کند. تعامل بین بنزودیازپین ها و گیرنده های گابا نیز خطر ابتلا به تشنج را کاهش می دهد.دیازپام یک داروی ضد اضطراب است که بخشی از دسته ای از داروها به نام بنزودیازپین ها است. بنزودیازپین ها با نوعی گیرنده در مغز به نام گیرنده های گاما آمینو بوتیریک اسید تعامل دارند.
این داروها یک اثر آرام بخش و آرام بخش در بدن و مغز ایجاد می کنند. این دارو معمولاً برای درمان بیماریهای مختلفی از جمله علائم اضطراب، تشنج، سندرم ترک الکل، سندرم ترک بنزودیازپین، اسپاسم عضلانی، بیخوابی و سندرم پای بیقرار استفاده میشود. دیازپام خیلی سریع در بدن شما شروع به کار می کند و شما باید در عرض دو ساعت پس از مصرف آن اثرات آرام بخش داشته باشید.
قرص دیازپام ۵ برای چیست؟
برخی از رایچ ترین موارد تجویز دیازپام عبارت است از
- مانند سایر بنزوها، دیازپام برای درمان علائم مرتبط با اختلال اضطراب فراگیر استفاده می شود.
- دیازپام برای درمان اختلالات تشنج استفاده می شود، زیرا خاصیت آرام بخشی دارد.
- اثرات دیازپام معمولاً سریعتر از سایر انواع بنزوها عمل می کند. اکثر مردم در عرض یک ساعت متوجه اثرات آن خواهند شد، اگرچه برای دیگران ممکن است در نیمی از آن زمان شروع شود.
- دیازپام به طور فزاینده ای برای کمک به بیمارانی که دچار ترک حاد الکل در طول سم زدایی می شوند، تجویز می شود که به دلیل علائم ناراحت کننده شناخته شده است.
- از آنجایی که این دارو آرام بخش است، پزشکان گاهی اوقات قبل از انجام اقدامات پزشکی جزئی، یک دیازپام را برای بیماران تجویز می کنند.
- گاهی اوقات از دیازپام برای کاهش اسپاسم و سفتی دردناک عضلانی استفاده می شود زیرا اثر آرام بخشی بر سیستم عصبی دارد.
- کاهش اضطراب قبل از عمل جراحی و آرامش حین عمل
عوارض جانبی دیازپام
عوارض جانبی دیازپام می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد و به عواملی مانند دوز، دفعات استفاده و فردیت بیولوژیکی بستگی دارد. برخی از شایع ترین عوارض عبارتند از خواب آلودگی، خستگی، سرگیجه، آشفتگی ذهنی، مشکل در تمرکز و کاهش هماهنگی حرکتی. این دارو همچنین می تواند باعث خشکی دهان، تغییرات اشتها، حالت تهوع و یبوست شود. در برخی موارد، واکنشهای متناقض مانند بیقراری، تحریکپذیری، بیخوابی و تغییرات خلقی ممکن است رخ دهد.
توجه به این نکته ضروری است که استفاده طولانی مدت از دیازپام می تواند منجر به وابستگی جسمی و روانی شود و در نتیجه علائم ترک در هنگام تلاش برای قطع درمان ایجاد شود. این علائم ممکن است شامل اضطراب، بی خوابی، لرزش، تعریق، درد عضلانی، تشنج و در موارد شدید، هذیان و توهم باشد. بنابراین، دارو باید فقط تحت نظارت پزشکی و برای مدت توصیه شده استفاده شود.
علاوه بر این، دیازپام می تواند با سایر مواد مانند الکل و داروهای مضعف سیستم عصبی مرکزی تداخل داشته باشد و عوارض جانبی آنها را افزایش دهد. همچنین افراد دارای سابقه افسردگی تنفسی، بیماری های شدید کبدی یا کلیوی، گلوکوم و زنان باردار یا شیرده از مصرف آن خودداری کنند. به طور خلاصه، اگرچه دیازپام می تواند در کاهش علائم اضطراب و تنش موثر باشد، اما آگاهی از عوارض جانبی احتمالی و خطرات مرتبط با آن ضروری است.
موارد احتیاط در مصرف دیازپام
هنگام بررسی استفاده از دیازپام، آگاهی از خطرات احتمالی و اقدامات احتیاطی ضروری است. در حالی که این دارو می تواند در درمان اختلالات اضطرابی و سایر شرایط مفید باشد، می تواند عوارض جانبی و خطرات سلامتی قابل توجهی نیز به همراه داشته باشد. در اینجا چند فاکتور مهم است که باید به آن توجه داشت.
- وابستگی جسمی و روانی: مصرف طولانی مدت دیازپام می تواند منجر به وابستگی جسمی و روانی شود. قطع ناگهانی درمان می تواند منجر به علائم ترک، از جمله اضطراب، بی خوابی، لرزش و در موارد شدید، هذیان و توهم شود. بنابراین، ضروری است که استفاده از دارو توسط یک متخصص مراقبت های بهداشتی نظارت شود و دستورالعمل های دوز به دقت دنبال شود.
- تداخلات دارویی: دیازپام می تواند با سایر مواد مانند الکل و داروهای مضعف سیستم عصبی مرکزی تداخل داشته باشد. به عنوان مثال، مصرف همزمان الکل و دیازپام می تواند عوارض جانبی هر دو را تشدید کند و منجر به افسردگی شدید تنفسی شود. قبل از شروع درمان با دیازپام بسیار مهم است که پزشک خود را در مورد هر گونه دارو یا مکملی که مصرف می کنید مطلع کنید.
- موارد منع مصرف: دیازپام برای افرادی که سابقه افسردگی تنفسی، بیماری های شدید کبدی یا کلیوی، گلوکوم و زنان باردار یا شیرده دارند، منع مصرف دارد. اگر بیماری دیگری دارید، قبل از مصرف دیازپام با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که برای شما بی خطر است.
- مصرف دقیق: دیازپام باید در افراد مسن با احتیاط مصرف شود، زیرا ممکن است نسبت به عوارض جانبی دارو حساس تر باشند. بهعلاوه، دیازپام میتواند بر هماهنگی حرکتی و حافظه تأثیر بگذارد، بنابراین هنگام انجام فعالیتهایی که نیاز به توجه و تمرکز دارند، مانند رانندگی یا کار با ماشینآلات، باید از این موضوع آگاه بود.
وابستگی و اعتیاد به دیازپام
قطع مصرف دیازپام وابستگی فیزیکی به وضعیتی اطلاق می شود که در بسیاری از داروها رخ می دهد که شامل تحمل به دارو و علائم ترک در صورت عدم مصرف آن است. به بیان ساده، تحمل زمانی رخ می دهد که یک فرد برای دستیابی به همان اثرات درمانی یا موارد دیگر که قبلا در دوزهای پایین تر به دست آمده بود، به دوز بالاتر یا بیشتر از یک دارو نیاز داشته باشد.
ایجاد تحمل در بسیاری از داروهایی که افراد به طور منظم برای دوره های بیش از چند هفته مصرف می کنند، یک اتفاق رایج است. هنگامی که تحمل همراه با قطع مصرف رخ می دهد – یک سری علائم منفی که زمانی رخ می دهد که فرد مصرف دارو را قطع کند یا دوز را به طور ناگهانی کاهش دهد – فرد دچار وابستگی فیزیکی به دارو شده است.
ترک دیازپام
دیازپام، که معمولاً برای درمان اضطراب، اختلالات خواب و برخی مشکلات عضلانی تجویز میشود، میتواند به راحتی منجر به وابستگی و اعتیاد شود. این وابستگی میتواند عواقب جدی برای زندگی فرد داشته باشد و کیفیت زندگی او را به شدت تحت تأثیر قرار دهد. ترک اعتیاد به دیازپام و فرآیند سمزدایی ترک اعتیاد یکی از مراحل حیاتی برای بهبود سلامت جسمی و روانی افراد مبتلا به اعتیاد است.
ترک دیازپام برای افرادی که به صورت کوتاه مدت و با دوز پایین از آن استفاده کرده اند به راحتی انجام می شود و علائم ترک به صورت بسیار خفیف و جزئی مشاهده خواهد شد. اما در بیمارانی که مدت طولانی بیشتر از ۶ ماه از دیازپام در دوزهای بالا استفاده کرده اند، هنگام قطع مصرف دیازپام به صورت ناگهانی علائم ترک شدیدی را تجربه خواهند کرد.
بهترین گزینه برای ترک دیازپام، ترک در مراکز درمانی معتبر و کلینیک ترک اعتیاد تهران است. ترک در کلینیک ها به بیمار اجازه می دهد تا مراحل کاهش دوز را به طور ایمن و تدریجی زیر نظر پزشک متخصص انجام دهند. در این مراکز علائم ترک دیازپام از قبل پیش بینی شده و داروهای مورد نیاز برای کاهش علائم برای هر دوره تجویز می شود.
علائم ترک دیازپام
قطع دیازپام و به طور کلی قطع تمام بنزودیازپین ها می تواند در عرض یک تا چهار روز پس از قطع رخ دهد. وابستگی می تواند حتی پس از استفاده کوتاه مدت ایجاد شود. از این رو، حداقل دوز و حداقل مدت استفاده توصیه می شود. قطع ناگهانی دیازپام می تواند علائم ترک را به شدت تشدید کند، که ممکن است تا سال ها پس از قطع ادامه یابد. این امر به ویژه پس از مصرف طولانی مدت آشکار می شود و گاهی اوقات علائم طولانی مدت ترک دیازپام ممکن است بدون درمان مناسب برای مدت طولانی ادامه داشته باشد.
- وزوز گوش
- بی خوابی، کابوس، خواب آشفته
- تنش، بی قراری
- گرفتگی عضلات، درد عضلانی، سفتی عضلات
- گرفتگی شکم
- استفراغ، اسهال
- سوزن سوزن شدن و بی حسی در اندام ها
- عرق کردن
- بی اشتهایی
- بی قراری، بی قراری، تحریک پذیری
- اختلال حافظه، سردرگمی، از دست دادن تمرکز، تمرکز ضعیف
عوارض قطع ناگهانی قرص دیازپام
علائم ترک دیازپام به صورت ناگهانی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- خودکشی
- تپش قلب، تاکی کاردی
- اضطراب شدید، حملات پانیک، افسردگی برگشتی
- غیرواقعی شدن، مسخ شخصیت
- ادراک تحریف شده (حس چشایی، بویایی، صدا، لامسه و غیره)
- احساس ناراحت کننده بدن مانند سوزش، سوزن سوزن، ارتعاش، احساس آب یا لجن مواج روی پوست سر یا پایین بدن
- لرزش
- دیسفوری
- توهم، هذیان، پارانویا
- هایپراکوزیس (حساسیت شدید به سطوح صدای طبیعی، که می تواند دردناک باشد)
- حساسیت به محرک هایی مانند صدا، نور، حرکت، تماس شخصی
جدول زمانی ترک دیازپام
دیازپام یک داروی طولانی اثر است و یک دوز آن می تواند چندین روز در بدن شما باقی بماند. اگر علائم ترک دیازپام را در طول سم زدایی خود تجربه می کنید، تنها نیستید. بسیاری از افراد علائم ترک را برای چند هفته تجربه می کنند تا زمانی که شروع به از بین رفتن کنند. در ادامه یک جدول زمانی معمول از واکنش بدن شما به هنگام تجربه ترک دیازپام آمده است:
- هفته اول ترک دیازپام: در ۲۴ یا ۴۸ ساعت اول پس از آخرین دوز، اثر اولیه ترک دیازپام را احساس خواهید کرد. اولین علائم ترک، احساس عمومی تحریک پذیری، اضطراب و بی قراری است. این علائم ممکن است در طول این هفته اول شدیدتر شوند.
- هفته ۲ ترک دیازپام: هفته دوم ترک دیازپام زمانی است که علائم شدیدترین هستند. ممکن است علائم ناخوشایند مختلفی مانند گرفتگی عضلات، تعریق زیاد، بی خوابی و حالت تهوع را احساس کنید. با این حال، این معمولاً بدترین هفته برای برداشت Valium است. پس از این هفته، باید شاهد بهبود علائم خود باشید.
- هفته ۳-۴ ترک دیازپام: در این مرحله از سم زدایی، علائم ترک دیازپام با خروج دارو از سیستم شما شروع به کاهش می کند. احتمالاً بدترین شرایط را از ترک دیازپام پشت سر گذاشتهاید.
در طی این دو هفته اخیر اثرات مثبت سم زدایی دیازپام را بر سلامت روحی و جسمی خود احساس خواهید کرد. بی قراری، بی خوابی، حالت تهوع و درد شروع به کاهش حس خودآگاهی، تمرکز و وضوح ذهنی بالا می کند، همانطور که شما شروع به فکر کردن به آینده خود پس از توانبخشی می کنید.
ترک دیازپام در مرکز ترک اعتیاد طلوعی دوباره
با ترک دیازپام فرد میتواند دوباره کنترل زندگی خود را به دست آورد و از عوارض جانبی مصرف مداوم این دارو رهایی یابد. سمزدایی در کلینیکهای معتبر ترک اعتیاد، با نظارت پزشکان متخصص و تیمهای درمانی مجرب انجام میشود. این فرآیند نه تنها به کاهش علائم ترک کمک میکند، بلکه شرایط ایمن و حمایتی را برای فرد فراهم میآورد.
کلینیکهای معتبر با ارائه برنامههای درمانی جامع و شخصیسازی شده، به بیماران کمک میکنند تا با چالشهای روانی و جسمی ناشی از ترک دیازپام مقابله کنند. این برنامهها شامل مشاورههای فردی و گروهی، درمانهای دارویی و تکنیکهای مدیریت استرس میشوند. همچنین، حمایت اجتماعی و خانوادگی در این مراکز به افراد کمک میکند تا احساس تنهایی و انزوا را کاهش دهند و در مسیر بهبودی قدم بردارند.
مرکز ترک اعتیاد طلوعی دوباره از تجهیزات پیشرفته و روش های نوین برای کاهش زمان و علائم ترک استفاده می کند. یکی از این روش ها، درمان اعتیاد با نورفیدبک است که برای درمان اختلالات روانی پس از ترک اعتیاد کاربرد دارد. مرکز بستری ترک اعتیاد طلوعی دوباره خدمات ویژه برای بانوان بیمار در کلینیک ترک اعتیاد بانوان ارائه می دهد.
برای آگاهی از شرایط، مدت درمان، هزینه ها و … کافی است کلمه مشاوره را به ۰۹۱۲۰۴۷۴۸۱۰ ارسال کنید تا از مشاوره رایگان ترک اعتیاد بهره مند شوید.
نازنین روشن طبری هستم، روانشناس بالینی با بیش از ده سال تجربه در حوزه ترک و درمان اعتیاد و مدیریت داخلی کلینیک طلوعی دوباره.