کلینیک طلوعی دوباره

ترک کلونیدین

ترک کلونیدین
نویسنده: نازنین روشن طبری

دی ۲۴, ۱۴۰۳

کاهش تدریجی دوز مصرفی بهترین راه ترک کلونیدین است. کلونیدین یکی از داروهای آرامبخش است که برای کنترل اختلالات اضطراب و کاهش فشار خون تجویز می شود. اگرچه کلونیدین هیچ ترکیبات مخدری ندارد و گاهی برای کنترل علائم ترک مواد مخدر استفاده می شود، اما به دلیل خواص آرامبخش اعتیادآور است. مصرف طولانی مدت و با دوز بالا احتمال وابستگی و اعتیاد را افزایش می دهد.

ترک کلونیدین مانند ترک مواد مخدر، علائمی نظیر سردرد، بی خوابی، اضطراب و … را به همراه دارد. مراجعه به مرکز ترک کلونیدین و مشورت برای چگونگی ترک کلونیدین در کسانی که بیش از یک سال از این دارو مصرف کردند، ضروری است.

 

کلونیدین چیست؟

کلونیدین یک داروی آرام بخش و ضد فشار خون است که معمولاً برای درمان فشار خون بالا تجویز می شود. سایر کاربردهای این دارو شامل درمان سندرم تورت، مسائل اضطرابی، علائم دردناک قاعدگی و ترک اعتیاد است. خود کلونیدین پتانسیل سوء مصرف دارد. اغلب همراه با سایر داروها، مانند متادون، هروئین و مسکن‌های تجویزی مورد سوء مصرف قرار می‌گیرد.

کلونیدین در اشکال مختلف از جمله قرص های خوراکی، چسب هایی که بر روی پوست اعمال می شود و محلول های تزریقی موجود است که بر اساس نیاز بیمار و شرایط پزشکی خاص تحت درمان، انعطاف پذیری در مصرف را فراهم می کند. کلونیدین با نام های تجاری متعددی از جمله کاتاپرس و کاپوای به بازار عرضه می شود.

کلونیدین برای چی خوبه؟

کلونیدین دارویی است که در درجه اول متعلق به دسته ای از داروهای شناخته شده به عنوان عوامل کاهش دهنده فشار خون آلفا آگونیست با اثر مرکزی است. این دارو در ابتدا برای درمان فشار خون بالا  ساخته شد، اما از آن زمان مشخص شد که دارای طیف گسترده ای از کاربردهای پزشکی، از جمله مدیریت علائم ترک مواد مخدر و الکل است.

هنگامی که کلونیدین برای فشار خون بالا استفاده می شود، با کاهش سطح برخی مواد شیمیایی در خون عمل می کند. این به رگ های خونی اجازه می دهد تا آرام شوند و ضربان قلب کاهش یابد و در نتیجه فشار خون کاهش یابد.

تاریخچه کلونیدین به توسعه اولیه آن در دهه ۱۹۶۰ به عنوان یک ضد احتقان بینی برمی گردد، اما به سرعت به دلیل پتانسیل آن در درمان فشار خون بالا شناخته شد. در طول سال ها، درک مکانیسم اثر کلونیدین گسترش یافته است و منجر به کاربرد آن در زمینه های مختلف پزشکی، از جمله سم زدایی از اعتیاد، درمان اختلال بیش فعالی کمبود توجه (ADHD)، برخی شرایط درد و گرگرفتگی یائسگی شده است.

کلونیدین چگونه کار می کند؟

کلونیدین از طریق مکانیسمی عمل می کند که گیرنده های آلفا-۲ آدرنرژیک را در مغز تحریک می کند. این گیرنده ها نقش مهمی در تنظیم انتشار انتقال دهنده های عصبی، به ویژه نوراپی نفرین، یک انتقال دهنده عصبی مرتبط با پاسخ های برانگیختگی و استرس دارند. با فعال کردن این گیرنده ها، کلونیدین آزادسازی نوراپی نفرین را کاهش می دهد و منجر به کاهش فعالیت سیستم عصبی سمپاتیک می شود. این کاهش در خروجی سمپاتیک منجر به کاهش فشار خون، کند شدن ضربان قلب و اثر آرام بخشی کلی بر بدن می شود.

در تنظیمات درمان اعتیاد، کلونیدین به عنوان بخشی از یک استراتژی سم زدایی جامع که برای کاهش استرس و خطرات ناشی از علائم ترک الکل و مواد مخدر طراحی شده است، استفاده می شود. این علائم اغلب با فعالیت بیش از حد سیستم عصبی سمپاتیک مشخص می شود که به صورت افزایش ضربان قلب، فشار خون و حالت برانگیختگی یا اضطراب شدید ظاهر می شود. با کاهش فعالیت سیستم عصبی سمپاتیک، کلونیدین به کاهش این علائم فیزیکی ترک کمک می کند.

توجه به این نکته مهم است که در حالی که کلونیدین می تواند به طور قابل توجهی علائم ترک را کاهش دهد، اعتیاد زمینه ای را مستقیماً درمان نمی کند. استفاده از آن زمانی بسیار سودمند است که در یک طرح جامع درمان توانبخشی که جنبه های روانی اعتیاد را از طریق رفتار درمانی، مشاوره و سیستم های پشتیبانی نیز مورد توجه قرار می دهد، ادغام شود.

مقایسه گاباپنتین و کلونیدین

کلونیدین ضربان نبض را بهتر از گاباپنتین کنترل می کند در حالی که هر دو دارو به یک اندازه فشار خون را کاهش می دهند. گاباپنتین نسبت به کلونیدین آرامبخش بعد از عمل بیشتری تولید می کند. عوارض جانبی کمی مانند خشکی دهان و برادی کاردی با کلونیدین و خواب آلودگی با گاباپنتین مشاهده شد که نیازی به مداخله بالینی فعال نداشت. مصرف همزمان این دو به دلیل تاثیر یکسان هر دو در کاهش فشار خون می تواند بسیار خطرناک باشد. همچنین باعث گیجی، سردرد و مشکل در تمرکز می شود.

کلونیدین و ترک اعتیاد

کلونیدین اغلب برای کمک به کاهش علائم ناراحت کننده ترک ناشی از اعتیاد به مواد افیونی استفاده می شود. این دارو با مسدود کردن مواد شیمیایی در مغز که فعالیت سیستم عصبی سمپاتیک را تحریک می‌کنند، عمل می‌کند و طول فرآیند سم‌زدایی را کاهش می‌دهد.

 

ترک کلونیدین
ترک کلونیدین

 

عوارض جانبی کلونیدین

در حالی که کلونیدین یک داروی موثر برای شرایط مختلف است. اما عوارض جانبی بالقوه کلونیدین وجود دارد که کاربران و مشاوران مراقبت های بهداشتی آنها باید در نظر بگیرند. در ترکیب با سایر داروها برای درمان بیماری هایی مانند اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) استفاده می شود.

از مزایای مصرف این دارو این است که منجر به کاهش ضربان قلب شده که یکی از دلایل موثر بودن آن در درمان فشار خون بالا به شمار می رود. رگ های خونی فرد را شل می کند و فضای بیشتری برای جریان خون راحت تر ایجاد می کند. کلونیدین همچنین می تواند با بخشی از مغز که تکانشگری را کنترل می کند، تعامل داشته باشد. از این رو برای درمان و کنترل ADHD به کار می رود. از طرفی دارای عوارض کوتاه مدت منفی مانند خواب آلودگی، سرگیجه، یبوست، خشکی دهان می شود.

کلونیدین همچنین ممکن است در کوتاه مدت اثر آرام بخش بر روی فرد داشته باشد که منجر به ایجاد مشکل در کار با وسیله نقلیه موتوری یا سایر ماشین آلات می شود.

عوارض جانبی کلونیدین

  • خواب‌آلودگی: افرادی که کلونیدین مصرف می‌کنند ممکن است دچار خواب‌آلودگی یا آرام‌بخشی قابل توجهی شوند که بر توانایی آن‌ها در انجام کارهایی که نیاز به هوشیاری دارند، مانند رانندگی یا کار با ماشین‌آلات، تأثیر می‌گذارد.
  • سرگیجه یا سبکی سر: به ویژه هنگام ایستادن سریع از حالت نشسته یا درازکش به دلیل اثرات کاهش فشار خون کلونیدین.
  • یبوست: کلونیدین می تواند دستگاه گوارش را کند کند و در برخی از مصرف کنندگان منجر به یبوست شود.
  • سردرد
  • خشکی دهان

عوارض جانبی کمتر شایع اما جدی تر کلونیدین ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • برادی کاردی: ضربان قلب به طور غیر طبیعی آهسته، که در موارد شدید می تواند خطرناک باشد.
  • افت فشار خون: کلونیدین گاهی اوقات می تواند فشار خون را بیش از حد کاهش دهد که منجر به علائم افت فشار خون مانند غش و سرگیجه شدید می شود.
  • افسردگی: در برخی افراد، کلونیدین ممکن است باعث تحریک یا تشدید علائم افسردگی شود.
  • علائم ترک کلونیدین: قطع ناگهانی کلونیدین می تواند منجر به علائم ترک شود، از جمله فشار خون برگشتی (افزایش ناگهانی فشار خون)، اضطراب، لرزش و سردرد. کاهش تدریجی کلونیدین تحت نظارت پزشک برای جلوگیری از این علائم مهم است.

عوارض جانبی طولانی مدت کلونیدین

افرادی که این ماده را مصرف می کنند ممکن است در طولانی مدت به تب، سردرد، خستگی و ضعف عمومی مبتلا شوند. اثرات جدی تری بر روی سیستم قلبی عروقی نیز محتمل است. این اثرات می تواند شامل تپش قلب، نارسایی احتقانی قلب و انسداد دهلیزی و سایر موارد باشد. کلونیدین می تواند باعث اضطراب، توهم، افسردگی و اختلالات خواب شود. این عوارض می توانند شدید و خطرناک باشند و باید توسط متخصصان پزشکی در کوتاه مدت درمان شوند.

عوارض گوارشی نیز به دلیل استفاده طولانی مدت از کلونیدین ایجاد می شود. تهوع و استفراغ از عوارض دیگر این دارو بوده و همچنین درد شکم و یبوست ایجاد می کند. مصرف همزمان کلونیدین با سایر داروهای تضعیف کننده مانند الکل به دلیل افزایش بالقوه اثر این ماده می تواند بسیار خطرناک باشد.

 

آیا کلونیدین اعتیاد آور است؟

کلونیدین در صورتی که به طور مداوم در بلند مدت استفاده شود پتانسیل اعتیاد را دارد. استفاده مزمن از دارو می تواند منجر به ایجاد تحمل و وابستگی جسمی شود. با گذشت زمان، ممکن است اعتیاد به داروی کلونیدین ایجاد شود. در حالی که کلونیدین به طور کلی نسبت به برخی مواد دیگر اعتیاد آور کمتری تلقی می شود، اما همچنان خطراتی را به همراه دارد، به ویژه به دلیل در دسترس بودن و هزینه پایین آن. فراتر از این، برخی از افرادی که از کلونیدین سوء استفاده می کنند ممکن است از سایر مواد اعتیادآور مانند هروئین یا داروهای تجویزی نیز سوء استفاده کنند. سوء استفاده از کلونیدین احتمال وابستگی و اعتیاد را بیشتر می کند.

اگر برای شما کلونیدین تجویز شده است، دستورالعمل های ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود را به دقت دنبال کنید و فقط آن را طبق دستور مصرف کنید تا خطر وابستگی و اعتیاد را به حداقل برسانید. استفاده از کلونیدین در خیابان همیشه باید اجتناب شود.

علائم اعتیاد به کلونیدین

اعتیاد به کلونیدین می تواند باعث ایجاد طیف وسیعی از علائم جسمی و روانی شود. برخی از علائم رایج اعتیاد به کلونیدین عبارتند از:

  • مصرف غیرقابل کنترل: افراد معتاد به کلونیدین ممکن است کنترل مصرف این ماده را چالش برانگیز بدانند، اغلب با وجود پیامدهای نامطلوب از آن به طور اجباری استفاده می کنند.
  • کاهش مسئولیت پذیری: اعتیاد به کلونیدین می تواند منجر به کاهش مسئولیت پذیری در خانه یا محل کار شود. افراد ممکن است مسئولیت ها و تعهدات خود را نادیده بگیرند.
  • افزایش تحمل: با گذشت زمان، افراد معتاد به کلونیدین ممکن است تحمل بیشتری نسبت به دارو داشته باشند و برای دستیابی به اثرات مطلوب به دوزهای بالاتر نیاز دارند.
  • وابستگی فیزیکی: استفاده طولانی مدت از کلونیدین می تواند منجر به وابستگی فیزیکی شود که در آن بدن برای عملکرد طبیعی به این ماده متکی است. علائم ترک ممکن است با قطع مصرف ظاهر شود.
  • علائم ترک: هنگامی که افراد معتاد به کلونیدین سعی در ترک آن دارند، ممکن است علائم ترک را تجربه کنند. اینها می تواند شامل عصبی بودن، بی قراری، اضطراب، افسردگی، لرزش، سردردهای مزمن، بی خوابی، تهوع یا استفراغ و افزایش ضربان قلب باشد.

اگر شک دارید که اعتیاد به کلونیدین دارید، از متخصصان مراقبت های بهداشتی یا مراکز ترک اعتیاد کمک بگیرید. درمان و پشتیبانی برای کمک به افراد برای غلبه بر اعتیاد به این داروی تجویزی و مدیریت علائم ترک در دسترس است.

عوارض اوردوز کلونیدین

مصرف بیش از حد دارو شایع است و می تواند اثرات قابل توجهی بر بدن داشته باشد. فشار خون بالا و بعد افت فشار خون ممکن است ایجاد شود. کند شدن سیستم عصبی مرکزی و همچنین افسردگی تنفسی نیز ممکن است رخ دهد. علائم مصرف بیش از حد شامل موارد زیر می باشد:

  • کند شدن ضربان قلب
  • غش کردن و لرزیدن
  • خستگی یا ضعف
  • گفتار نامفهوم
  • خواب آلودگی و کما
ترک کلونیدین
متابولیسم یکی از عوامل موثر بر مدت ترک کلونیدین

 

ترک کلونیدین

افرادی که به استفاده طولانی مدت از کلونیدین عادت کرده و در واقع معتاد قرص شده اند از نظر فیزیکی به این ماده وابسته شده و به هنگام عدم مصرف علائم ترک بروز می دهند. علائم در برخی موارد به قدری شدید است که منجر به مرگ می شود و جدی بودن عوارض قطع مصرف کلونیدین را نشان می دهد. کسانی که شاهد علائم لرزش و سر درد، افزایش بی قراری و رفتارهای عصبی هستند باید فورا با متخصصان پزشکی تماس بگیرند.

روش‌های ترک کلونیدین

ترک کلونیدین یک فرآیند پیچیده است که باید تحت نظارت پزشک انجام شود. همان طور که گفته شد این دارو به طور معمول برای مدیریت علائم ترک مواد مخدر، به ویژه در ترک مواد افیونی استفاده می‌شود. با این حال کلونیدین خود نیز می‌تواند اعتیادآور باشد و ترک آن چالش‌برانگیز است. معمولا از روش های مختلفی برای ترک کلونیدین استفاده می شود. این روش ها مکمل یکدیگر هستند وبه تنهایی یک درمان کامل نیستند.

  • کاهش تدریجی دوز: این روش رایج‌ترین و ایمن‌ترین روش برای ترک کلونیدین است. پزشک دوز دارو را به تدریج کاهش می‌دهد تا بدن به تدریج به عدم وجود دارو عادت کند. این فرآیند معمولاً چند هفته تا چند ماه طول می‌کشد و به شرایط فردی بیمار بستگی دارد.
  •  استفاده از داروهای جایگزین: در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهای جایگزینی مانند آلفا-آگونیست‌های دیگر (مانند گوانفاسین) یا داروهای ضد اضطراب را برای مدیریت علائم ترک تجویز کند.
  • درمان‌های روانشناختی: ترک کلونیدین می‌تواند با علائم روانی مانند اضطراب، افسردگی و بی‌خوابی همراه باشد. در این موارد، درمان‌های روانشناختی مانند درمان شناختی-رفتاری (CBT) و درمان دیالکتیکی-رفتاری (DBT) می‌تواند به فرد در مدیریت این علائم و بهبود کیفیت زندگی کمک کند.
  • حمایت و مشاوره: ترک کلونیدین یک فرآیند چالش‌برانگیز است و نیاز به حمایت و مشاوره دارد. فرد باید با پزشک خود در ارتباط باشد و در صورت بروز هرگونه عارضه، به پزشک مراجعه کند.
  • خوددرمانی: ترک ناگهانی کلونیدین می‌تواند خطرناک باشد و به عوارض جدی مانند افزایش فشار خون، تشنج و حتی مرگ منجر شود. از این رو تاکید می شود ترک کلونیدین باید تحت نظر پزشک انجام شود تا دوز دارو به تدریج کاهش یابد و علائم ترک به طور موثر مدیریت شود.

جدول زمانی ترک کلونیدین

جدول زمانی ترک کلونیدین می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، اما این یک چارچوب کلی است:

  1. روز اول و دوم: علائم ترک اولیه ممکن است چند ساعت پس از آخرین دوز کلونیدین ظاهر شود. این علائم می تواند شامل بی قراری، اضطراب و افزایش ضربان قلب باشد.
  2. هفته اول: شدت علائم ترک در هفته اول پس از قطع کلونیدین افزایش می یابد. این دوره می تواند چالش برانگیز باشد، با علائمی مانند لرزش، سردرد، افزایش بیقراری و رفتار عصبی.
  3. هفته های بعدی: در حالی که شدیدترین علائم ترک معمولا در هفته اول رخ می دهد، برخی از افراد ممکن است علائم طولانی مدت را در هفته های بعد تجربه کنند. اینها می تواند شامل اختلالات خلقی، مشکل در تمرکز و ناراحتی فیزیکی باشد.

در بیشتر موارد، علائم ترک کلونیدین به تدریج در طول زمان فروکش می کند. گفتنی است، مدت زمان و تظاهر علائم ممکن است بسته به دوز، مدت زمان مصرف و سلامت کلی متفاوت باشد. هنگام قطع مصرف کلونیدین به دنبال راهنمایی و حمایت پزشکی باشید، به خصوص اگر دارو را به مدت طولانی یا در دوزهای بالا استفاده کرده اید. متخصصان مراقبت های بهداشتی می توانند درمان و نظارت مناسب را برای کمک به مدیریت موثر علائم ترک ارائه دهند.

چه مدت طول میکشد تا بدن به طور کامل از کلونیدین پاک شود؟

مدت زمان لازم برای پاک شدن کامل کلونیدین از بدن به عوامل مختلفی از جمله دوز مصرفی، مدت زمان مصرف، متابولیسم فرد، و سایر داروهای مصرفی بستگی دارد. به طور کلی، نیمه عمر کلونیدین در بدن حدود ۱۲ تا ۱۶ ساعت است. این بدان معناست که حدود ۱۲ تا ۱۶ ساعت طول می‌کشد تا غلظت کلونیدین در خون به نصف کاهش یابد.

با این حال، این فقط نیمه عمر دارو است و زمان لازم برای پاک شدن کامل و ترک کلونیدین از بدن می‌تواند بسیار بیشتر باشد.

عوامل موثر بر زمان پاک شدن کلونیدین

  •  دوز مصرفی: هرچه دوز مصرفی کلونیدین بیشتر باشد، زمان لازم برای پاک شدن کامل آن از بدن نیز بیشتر خواهد بود.
  •  مدت زمان مصرف: هرچه مدت زمان مصرف کلونیدین بیشتر باشد، زمان لازم برای پاک شدن کامل آن از بدن نیز بیشتر خواهد بود.
  •  متابولیسم فرد:  متابولیسم هر فرد متفاوت است و این می‌تواند بر سرعت تجزیه و دفع کلونیدین از بدن تاثیر بگذارد.
  •  سایر داروهای مصرفی:  مصرف همزمان کلونیدین با سایر داروها می‌تواند بر زمان پاک شدن آن از بدن تاثیر بگذارد..

روش های تسریع ترک کوکائین

متاسفانه، هیچ راه قطعی و علمی برای تسریع در پاک شدن کلونیدین از بدن وجود ندارد.  کلونیدین یک داروی تجویزی است و  تغییر دوز یا زمان مصرف آن بدون مشورت با پزشک می‌تواند خطرناک باشد.  هرچند،  برخی از توصیه ها برای  بهبود  عملکرد کلی بدن و  کمک به دفع داروها از بدن وجود دارد،  اما این توصیه ها  مستقیماً  به  سرعت  پاک شدن  کلونیدین  از  بدن  مربوط  نمی شوند. برخی از این توصیه ها به شرح زیر است:

  •  مصرف آب کافی:  نوشیدن آب به اندازه کافی به هیدراته ماندن بدن و کمک به دفع مواد زائد  از  بدن  کمک می کند.
  •  رژیم غذایی سالم: مصرف میوه ها، سبزیجات، و غذاهای غنی از فیبر به  بهبود عملکرد دستگاه  گوارش  و  دفع  مواد  زائد  کمک  می کند.
  •  ورزش منظم: فعالیت بدنی به بهبود گردش خون و دفع مواد زائد کمک می کند.
  •  استراحت کافی: خواب کافی به تجدید  قوای بدن و بهبود  عملکرد کلی آن کمک می کند.

این توصیه ها  به  طور  کلی  برای  بهبود  سلامتی  مفید  هستند،  اما  به  طور  مستقیم  به  تسریع ترک  کلونیدین  مربوط  نمی شوند.  برای  اطلاعات  بیشتر  و  دریافت  توصیه های  شخصی  در  مورد  مصرف  کلونیدین،  با  پزشک  خود  مشورت  کنید.

 

dr3

 

ترک کلونیدین در مرکز ترک اعتیاد

درمان اعتیاد به کلونیدین به طور معمول شامل چندین جزء کلیدی برای کمک به افراد برای غلبه بر اعتیاد و دستیابی به بهبودی است. اولین مرحله حیاتی شامل سم زدایی است. این فرآیند به افراد کمک می‌کند تا به تدریج مصرف کلونیدین خود را در حین مدیریت علائم ترک کاهش دهند. نظارت پزشکی در حین سم زدایی ترک اعتیاد عوارض و علائم ترک کلونیدین را به حداقل می رساند زیرا پزشک متخصص برای کنترل علائم بیمار، از داروهای حمایتی استفاده می کند. برخی از داروها مانند بوپرنورفین یا متادون ممکن است به کاهش هوس و علائم ترک کمک کنند.

پس از سم زدایی، افراد ممکن است وارد یک برنامه توانبخشی شوند. برنامه های توانبخشی می تواند به صورت اقامت ۲ تا ۴ هفته ای در مرکز بستری ترک اعتیاد در کلینیک ها یا به صورت سرپایی باشد. در این زمان برنامه های روان درمانی برای بیمار ارائه می شود. این برنامه‌ها به جنبه‌های روان‌شناختی اعتیاد می‌پردازند و مهارت‌های مقابله‌ای برای زندگی بدون مواد مخدر را آموزش می‌دهند.

رفتار درمانی جزء اصلی درمان اعتیاد به کلونیدین است. درمان‌های رفتاری شناختی در جلسات فردی و گروهی به افرادی که با اعتیاد دست و پنجه نرم می‌کنند کمک می‌کنند تا محرک‌ها را شناسایی کنند، رفتارهای سالم‌تری ایجاد کنند و پرهیز کنند. بیماری که در بهترین کلینیک ترک اعتیاد تهران زیر نظر پزشک متخصص مراحل ترک کلونیدین را طی می کند حتی پس از ترک و ترخیص نیز، توسط پزشک و مشاور فالو می شود تا امکان بازگشت به اعتیاد به صفر برسد.

نویسنده: نازنین روشن طبری

نازنین روشن طبری هستم، روان‌شناس بالینی با بیش از ده سال تجربه در حوزه ترک و درمان اعتیاد و مدیریت داخلی کلینیک طلوعی دوباره.