ترک آلپرازولام
دی ۲۴, ۱۴۰۳
ترک آلپرازولام برای کسانی که بیش از یکسال مصرف مداوم این دارو را داشته اند همراه با علائم ترک شدید مانند افسردگی، بی قراری و حتی تشنج خواهند بود. ترک آلپرازولام و دیگر بنزودیازپین ها در مرکز ترک به شما کمک می کند با مصرف داروهای حمایتی علائم شدید ترک را کنترل کنید. همچنین اختلالاتی که موجب مصرف آلپرازولام بود مانند اختلالات اضطرابی و پانیک را به خوبی درمان کنید.
آلپرازولام چیست؟
آلپرازولام دارویی از خانواده داروهای بنزودیازپین است که معمولا با نام تجاری زاناکس عرضه می شود. بنزودیازپین ها معمولاً برای درمان اضطراب و بی خوابی تجویز می شوند و همچنین برای کنترل تشنج های ناشی از صرع تجویز می شوند. تصور می شود که آلپرازولام با افزایش فعالیت برخی از انتقال دهنده های عصبی در مغز عمل می کند. زاناکس برای درمان اختلالات اضطرابی و اضطراب ناشی از افسردگی استفاده می شود. زاناکس همچنین برای درمان اختلالات هراس با یا بدون ترس از مکانها و موقعیتهایی که ممکن است باعث وحشت، درماندگی یا خجالت شود (اگورافوبیا) استفاده میشود.
این دارو تنها با نسخه به فروش می رسد و برای تسکین کوتاه مدت علائم اضطراب استفاده می شود. اعصاب را آرام می کند و شما را آرام می کند، که به کاهش امواج عجولانه وحشت که مبتلایان به اضطراب اغلب تجربه می کنند کمک می کند. اثرات تسکین دهنده آن بسیاری را متقاعد کرده است که از این ماده برای تفریح استفاده کنند – که ایده بدی است. اما تا آنجایی که درمان پزشکی پیش میرود، بسیاری از افراد از آلپرازولام برای مدیریت اضطراب خود استفاده میکنند.
موارد استفاده زاناکس شامل اختلالات اضطرابی است که می تواند بر هر دو کودک بالغ تاثیر بگذارد. دوم اختلالات هراس است که با اضطراب همراه است. هنگامی که طبق تجویز مصرف شود، استفاده از زاناکس (آلپرازولام) می تواند به توقف دوره های ترس یا اضطراب شدید و غیرمنطقی در هنگام شروع آنها کمک کند.
هر دو نوع طولانی رهش و معمولی زاناکس به سرعت بر روی سیستم عصبی مرکزی اثر می گذارند و با افزایش سطح انتقال دهنده عصبی GABA (اسید گاما آمینوبوتیریک) در مغز، مغز و اعصاب را آرام می کنند. زاناکس یک مضعف کننده سیستم عصبی مرکزی است، به این معنی که عملکردهای حیاتی مانند تنفس و ضربان قلب را نیز کند می کند. استفاده از زاناکس بدون تجویز پزشک یا مصرف نامناسب دارو می تواند منجر به آرامبخشی بیش از حد، مصرف بیش از حد و مرگ شود. مانند سایر داروهای گروه بنزودیازپین ها، زاناکس نیز در صورت استفاده به دلایل غیرپزشکی می تواند باعث وابستگی و اعتیاد شود.
آیا آلپرازولام یک قرص خواب آور است؟
آلپرازولام یک قرص خواب آور نیست. این یک داروی ضد اضطراب است. در حالی که آلپرازولام اثرات آرامش بخشی بر بدن دارد، نمی تواند به شرایطی مانند بی خوابی در مدت طولانی کمک کند. اگر مشکل خواب دارید، آلپرازولام کمکی نمی کند. در صورت داشتن اضطراب مرتبط با افسردگی بالینی یا اختلال هراس، پزشک شما آلپرازولام را تجویز می کند.
آلپرازولام چه مدت در بدن باقی می ماند؟
آلپرازولام معمولاً چهار روز در بدن شما باقی می ماند. نیمه عمر این دارو ۱۱ ساعت است، یعنی نیمی از دوز آلپرازولام پس از ۱۱ ساعت در سیستم شما باقی می ماند. این عدد بسته به وزن بدن شما بین ۶ تا ۲۷ ساعت متغیر است. در بیماران چاق خروج از بدن بیشتر طول می کشد.
موارد مصرف آلپرازولام چیست؟
آلپرازولام در درجه اول برای مدیریت اختلالات اضطراب و هراس استفاده می شود. با این حال، می توان از آن برای درمان سایر بیماری ها مانند افسردگی، بی خوابی و علائم ترک الکل نیز استفاده کرد. همچنین ممکن است برای برخی از روش های پزشکی مانند آرام بخشی قبل از عمل یا اضطراب رویه تجویز شود. برخی از اختلالاتی که الپرازولام برای درمان تجویز می شود در زیر معرفی می شود.
اختلالات اضطرابی
اختلالات اضطرابی شایع ترین وضعیت سلامت روان در ایالات متحده است که هر ساله تقریباً ۴۰ میلیون بزرگسال را تحت تأثیر قرار می دهد. این اختلالات می تواند باعث ایجاد احساس ترس یا نگرانی شدید شود که می تواند در زندگی روزمره اختلال ایجاد کند. برخی از اختلالات اضطرابی رایج عبارتند از اختلال اضطراب فراگیر ، اختلال اضطراب اجتماعی و اختلال هراس.
اختلال هراس
اختلال هراس نوعی اختلال اضطرابی است که با حملات پانیک مکرر مشخص می شود. این حملات دورههای ناگهانی و شدید ترس هستند که میتوانند علائم فیزیکی مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس، لرزش و سرگیجه ایجاد کنند. آلپرازولام می تواند به کاهش دفعات و شدت حملات پانیک کمک کند.
بی خوابی
آلپرازولام همچنین ممکن است برای افرادی که در به خواب رفتن یا ماندن در خواب مشکل دارند، که به عنوان بی خوابی نیز شناخته می شود، تجویز شود. این می تواند نشانه ای از اختلالات اضطرابی یا سایر شرایط مانند افسردگی باشد. آلپرازولام با تقویت آرامش و کاهش سطح اضطراب می تواند به بهبود کیفیت خواب کمک کند.
ترک الکل
بنزودیازپینها مانند آلپرازولام معمولاً برای مدیریت علائم ترک الکل استفاده میشوند. هنگامی که افراد به الکل وابستگی پیدا کرده اند، قطع مصرف الکل بدون کاهش تدریجی آن می تواند باعث علائم شدید ترک مانند اضطراب، لرزش، تشنج و حتی مرگ شود. آلپرازولام می تواند به کاهش این علائم کمک کند و فرآیند سم زدایی را ایمن تر کند. در برخی مرکز ترک اعتیاد به الکل آلپرازولام برای مدیریت علائم ترک تجویز می شود.
آرامبخشی قبل از عمل
آلپرازولام همچنین ممکن است برای افرادی که قبل از اقدامات پزشکی یا جراحی دچار اضطراب می شوند تجویز شود. می تواند به آرام کردن اعصاب و افزایش آرامش کمک کند و این روش را برای بیمار قابل تحمل تر می کند.
نکات مهم حین مصرف آلپرازولام
- آلپرازولام را مصرف نکنید مگر اینکه توسط یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی برای شما تجویز شده باشد. آن را طبق دستور مصرف کنید.
- آلپرازولام را با افراد دیگر به اشتراک نگذارید، حتی اگر آنها شرایطی مشابه شما داشته باشند. ممکن است به آنها آسیب برساند.
- آلپرازولام را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید. آلپرازولام یک ماده کنترل شده است زیرا ممکن است مورد سوء استفاده قرار گیرد یا منجر به وابستگی شود. فروش یا دادن این دارو به دیگران غیرقانونی است.
- از یک دستگاه اندازه گیری دقیق برای اندازه گیری دوز آلپرازولام مایع خود استفاده کنید. قاشق خانگی وسیله اندازه گیری دقیقی نیست و ممکن است باعث شود دوز اشتباه مصرف کنید. از داروساز خود بخواهید دستگاه اندازه گیری مناسب را به شما توصیه کند.
- قرص های آلپرازولام طولانی رهش را له نکنید، نجوید یا نشکنید. آنها را به طور کامل ببلعید.
- آلپرازولام می تواند بر هوشیاری یا هماهنگی شما تأثیر بگذارد. رانندگی نکنید یا فعالیت های دیگری که نیاز به هوشیاری یا هماهنگی دارند انجام ندهید.
- افراد بالای ۶۵ سال در معرض خطر بیشتری برای برخی عوارض جانبی آلپرازولام قرار دارند. اگر در این گروه سنی هستید، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد خطرات خود صحبت کنید.
نکاتی که لازم است به پزشکتان بگویید
- به پزشک خود در مورد تمام شرایط سلامتی خود و هر گونه داروهای تجویزی یا بدون نسخه (OTC)، ویتامین ها،مواد معدنی، محصولات گیاهی و سایر مکمل هایی که استفاده می کنید، اطلاع دهید. این به آنها کمک می کند تا تشخیص دهند که آیا آلپرازولام برای شما مناسب است یا خیر.
- مصرف آلپرازولام در صورت ابتلا به افسردگی ممکن است منجر به خلق و خوی بسیار بالا (مانیا) شود یا افسردگی شما را بدتر کند. شما و خانواده و دوستانتان باید مراقب علائم بدتر شدن افسردگی یا خطر خودکشی باشید. اگر افسردگی دارید به پزشک خود بگویید.
- آلپرازولام یک ماده کنترل شده است و ممکن است مورد سوء استفاده قرار گیرد یا منجر به وابستگی شود. اگر سابقه اختلال مصرف مواد یا اختلال مصرف الکل دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
- اگر مشکلات خلقی، افکار خودکشی یا مرگ یا اقدام به خودکشی، مشکلات ریوی یا تنفسی، مشکلات کبدی یا کلیوی دارید به پزشک خود اطلاع دهید.
- اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، به پزشک خود بگویید. همچنین اگر در حال شیردهی به کودکتان هستید، پزشک خود را در جریان قرار دهید.
عوارض آلپرازولام
آلپرازولام در صورت مصرف خوراکی به سرعت جذب می شود. بنابراین، اثرات را می توان در عرض ۳۰ دقیقه تجربه کرد و می تواند تا حدود ۶ ساعت طول بکشد. شایع ترین عوارض جانبی آلپرازولام شامل اختلال در هماهنگی، فشار خون پایین، مشکل در صحبت کردن، و افزایش میل جنسی است.
عوارض جانبی زاناکس عبارتند از:
- کاهش هوشیاری ذهنی
- گیجی
- مشکل در تمرکز
- اختلال حافظه
- خواب آلودگی، خستگی
- سبکی سر و سرگیجه
- ضعف عضلانی
- تعادل و هماهنگی ضعیف اعضاء
- گفتار نامفهوم
- تاری دید
- حالت تهوع، استفراغ، ناراحتی معده
- تشدید افسردگی
عوارض جدی آلپرازولام
در موارد بسیار اندکی، عوارض جدی آلپرازولام گزارش شده است. با دیدن این عوارض لازم است هر چه زودتر با پزشک خود تماس بگیرید. عوارض جدی آلپرازولام عبارتند از
- افسردگی
- مسخ شخصیت (احساس جدا شدن از خود، مانند داشتن یک تجربه خارج از بدن)
- توهمات (دیدن یا شنیدن چیزهایی که واقعی نیستند)
- مشکلات قلبی، مانند درد قفسه سینه یا تغییرات در ضربان قلب شما
- مشکلات کبدی، مانند زردی (زردی پوست یا سفیدی چشم) یا سطوح بالای آنزیم های کبدی (پروتئین هایی که به تغییرات شیمیایی در بدن شما کمک می کنند)
- مشکلات حرکتی، مانند لرزش عضلانی یا حرکات کنترل نشده عضلانی
- دو برابر دیدن
وابستگی و تحمل
آلپرازولام پتانسیل بالایی برای وابستگی و تحمل دارد. این بدان معنی است که بدن ممکن است به مرور زمان به اثرات دارو عادت کند و برای رسیدن به همان سطح اثربخشی به دوزهای بالاتری نیاز دارد. مهم است که آلپرازولام را فقط طبق تجویز پزشک خود مصرف کنید و از دوز توصیه شده تجاوز نکنید.
بسیاری از افراد معتاد به داروهای تضعیف کننده سیستم عصبی مرکزی مانند آلپرازولام در معرض خطر علائم ترک در صورت قطع ناگهانی دارو هستند، که ممکن است چند ساعت پس از مصرف آخرین دوز رخ دهد.
اعتیاد به آلپرازولام
وابستگی به داروهای تجویزی برای بسیاری یک مشکل جدی است. وضعیت سوء مصرف داروهای تجویزی مجموعه ای از چالش های منحصر به فرد خود را ارائه می دهد، زیرا بسیاری از افراد شروع به مصرف داروهای مورد نظر بدون مقاصد درمانی می کنند. این امر پذیرش و درک اعتیاد را سختتر میکند، زیرا بسیاری از افراد عمداً قصد سوء استفاده از داروهای خود را ندارند بلکه بدن برای داشتن عملکرد عادی نیازمند دارو است.
زاناکس نسبت به سایر بنزوها خطر سوء مصرف بسیار بیشتری دارد – ممکن است به سرعت تحمل دارو را ایجاد کند، به این معنی که برای تجربه اثرات بیشتر آن لازم است. با گذشت زمان، منجر به افزایش خطر اعتیاد و مشکلات وابستگی شود.
وابستگی و اعتیاد به مواد زمانی رخ می دهد که احساس کنید برای عملکرد طبیعی به یک ماده نیاز دارید. فردی که با وابستگی به آلپرازولام دست و پنجه نرم می کند، به طور معمول هر روز دارو را صرف نظر از علائم خود مصرف می کند. فردی که اعتیاد به آلپرازولام یا اختلال مصرف زاناکس دارد، ممکن است برخی از رفتارهای مشکل ساز را نشان دهد. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- مصرف بیش از مقدار دارو در یک زمان
- نادیده گرفتن توصیه های پزشک در هنگام مصرف دارو
- مخلوط کردن آلپرازولام با سایر داروها یا الکل
- ادامه مصرف دارو حتی پس از ضرورت پزشکی
- استفاده از دارو بدون نسخه
ترک آلپرازولام
زاناکس یک بنزودیازپین کوتاه اثر است. این بدان معناست که سرعت دفع آن از بدن نسبتاً سریع است. نیمه عمر آن در بدن که به مدت زمان دفع نیمی از دارو اشاره دارد ۱۱ ساعت است. ترک بیشتر مواد شامل علائمی است که به طور پیوسته در طول زمان کاهش مییابد، ترک زاناکس میتواند غیرقابل پیشبینیتر باشد و عوارض جانبی در طی چند روز ظاهر شود و از بین برود.
اگر به طور منظم بنزودیازپین مصرف کرده اید و سپس آن را قطع کرده اید، بدن شما به روش های مختلفی واکنش نشان می دهد. اول، یک مرحله اولیه به نام “ترک حاد” وجود دارد که می تواند بین ۱۰ تا ۱۴ روز باشد. علائم معمولاً در حدود دو هفته با بنزودیازپین های طولانی اثر مانند زاناکس به اوج خود می رسد. برخی از افراد نیز شش تا هشت ساعت پس از آخرین دوز خود دچار اضطراب بازگشتی می شوند که ممکن است مدت کوتاهی پس از آن به اوج خود برسد. اینها هر دو در میان کسانی که این نوع داروها را به اندازه کافی در طول زمان مصرف میکنند، اتفاق میافتد زیرا به آنها وابسته میشوند.
هنگامی که زاناکس را مصرف می کنید و به طور ناگهانی آن را قطع می کنید، اغلب اضطراب شدیدی رخ می دهد که می تواند تا یک ماه بدون درمان ادامه یابد. این به دلیل سندرم محرومیت پس از حاد (PAWS) است که با داروهای دیگر قابل درمان است.
ترک آلپرازولام چقدر طول می کشد؟
ترک بنزودیازپین ها آسان نیست. علائم بسته به مدت مصرف یا معتاد بودن و واکنش طبیعی بدن شما به مواد مخدر به طور کلی متفاوت خواهد بود. برخی از افراد ممکن است به توجه پزشک نیاز داشته باشند در حالی که برخی دیگر فقط احساسات ناخوشایندی را تجربه می کنند که پس از دو یا سه روز به اوج خود می رسد. بدترین قسمت ۱۰ تا ۱۴ روز طول می کشد تا زمانی که این علائم شروع به محو شدن کنند. سم زدایی در یک مرکز درمانی با متخصصان یکی از بهترین راه ها برای تسهیل انتقال به عدم استفاده از زاناکس است.
زمان از بین رفتن اثرات زاناکس برای برخی علائم کمی طولانی تر می شود. این زمانی اتفاق می افتد که فرد مصرف بنزودیازپین ها را ماه ها ادامه داده است و از دوزهای بالا استفاده کرده باشد. در این موارد افسردگی، اضطراب و بی خوابی می تواند تا چند ماه ادامه یابد.
در ادامه مراحل ترک آلپرازولام را تشریح می کنیم.
سم زدایی برای ترک آلپرازولام
برای افرادی که سابقه استفاده مزمن و با دوز بالای زاناکس را دارند، مراقبتی که یک بیمارستان ارائه می دهد ممکن است ایمن ترین گزینه برای سم زدایی و ترک باشد. بیمار در حالی که در تحت مراقبت متخصصان پزشکی است، ترک آلپرازولام برایش آسان تر است. در مرکز سم زدایی برای ترک اعتیاد پیشرفت علائم به طور روزانه پیگیری و کنترل می شود و داروهای مناسب در صورت نیاز تجویز شود. به عنوان مثال، در صورت نیاز، می توان از داروهای حمایتی برای پیشگیری از تشنج یا از داروهای ضد افسردگی استفاده کرد. برای کسانی که علائم قابل توجهی مانند افزایش فشار خون یا افزایش ضربان قلب را تجربه می کنند، کلونیدین یا پروپرانولول ممکن است تجویز شود.
در طول سم زدایی پزشکی زاناکس، پزشک ترک اعتیاد ممکن است ابتدا بنزودیازپین با اثر طولانی تر مانند کلونازپام یا کلردیازپوکساید تجویز کند. داروهایی با اثر طولانیتر مانند اینها در طول کاهش بنزودیازپینها راحتتر مدیریت میشوند و ممکن است به کاهش شدت علائم ترک کمک کنند.
علائم ترک آلپرازولام
علائم ترک زاناکس می تواند شامل موارد زیر باشد:
- افزایش ضربان قلب، فشار خون، درجه حرارت و تعریق
- اضطراب
- بی خوابی یا خواب آلودگی
- توهمات
- هوس شدید
- رفلکس های بیش فعال
- تحریک پذیری
- لرزش
- تشنج
- گیجی
- اسهال، حالت تهوع و استفراغ
- مشکل در تمرکز
- خشکی دهان
- احساس سبکی سر وسردرد
- مشکلات حافظه
- مشکلات تعادل یا هماهنگی
- گفتار نامفهوم
- خستگی
کاهش سریع دوز یا قطع ناگهانی آلپرازولام می تواند منجر به علائم ناخوشایند قطع مصرف شود و به ندرت منجر به عوارض قطع مصرف بالقوه تهدید کننده زندگی مانند تشنج شود. علائم حاد ترک زاناکس می تواند تهدید کننده زندگی باشد و می تواند شامل شیدایی، روان پریشی، کاتاتونیا، افسردگی همراه با افکار خودکشی، توهمات، دلیریوم ترمنز و حتی تشنج باشد. بهترین روش ترک آلپرازولام برای افرادی که مدت طولانی مصرف کرده اند، ترک تدریجی با کاهش دوز مصرفی است.
بهترین روش ترک آلپرازولام
قطع تدریجی زاناکس برای بیمار بسیار ایمنتر است، زیرا علائم به جای آن فروکش میکنند و نوسانات ناگهانی را تجربه نمیکنید. ترک آلپرازولام و دیگر بنزودیازپین ها در برخی موارد می تواند خطرناک باشد، به خصوص اگر اختلالات روانی همزمان وجود داشته باشد مانند اسکیزوفرنی و دوقطبی. تشنج ناشی از ترک ناگهانی می تواند علائم و خطر علائم تهدید کننده زندگی را افزایش دهد.
بهترین راه ترک آلپرازولام برای افرادی که مدت طولانی یعنی بیش از یک سال از این دارو استفاده کرده اند، یا کسانی که اختلالات روانی مانند افسردگی و … دارند، درمان اعتیاد در بهترین مرکز ترک اعتیاد تهران طلوعی دوباره است. در مراکز و کلینیک های ترک اعتیاد، قبل از هرگونه اقدامی، تمام شرایط جسمی وروانی بیمار توسط روان درمانگر ارزیابی می شود و با توجه به وضعیت فرد، بهترین نوع درمان انتخاب می شود.
در این مراکز از داروهای مختلفی برای کاهش علائم ترک آلپرازولام استفاده می شود. علاوه بر آن بیماران در مرکز بستری ترک اعتیاد، همزمان، اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب و … که باعث اعتیاد فرد به این دارو شده شناسایی و طی جلسات فردی و گروهی روان درمانی، به طور کامل درمان می شود.
فاطمه رجلانی. شماره نظام:۲۷۴۳۷، روانشناس و روادرمانگر تحلیلی سابقه بیش از ده سال کار تخصصی با امواج الکترومغناطیسی مغز (TMS).